Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Pamětní desky žalují

obrázek k článku I tyto desky mají svůj osud. Jsou to němí svědkové naší historie. Zub času neúnavně ubírá na jejich původní kráse. Jsou většinou nenápadné a tím jsou také často míjeny bez povšimnutí. Dovolte mi, abych se v této souvislosti zmínil o několika neutěšených případech.

1. zastavení

V roce 1998 jsem na své výstavě „Pamětní desky“, pořádané ve foyeru hudební síně Magistrátu města, vystavoval ve vitríně také zapůjčenou desku s následujícím textem: „Na paměť poslední řeči velkého státníka dne 10. XII. 1922 – Mladá generace čsl. nár. demokracie. V Pardubicích 6. IV. 1930“.

Deska se týkala tehdejšího ministra financí Dr. Aloise Rašína, který dne 10. prosince 1922 promluvil na schůzi národně dem. mládeže v Pardubicích, v hotelu „Zlatá štika“. Tato deska byla snad i v tomto hotelu umístěna. Byla nalezena na půdě jednoho domu v ulici Na Třísle. Podle poslední zprávy byla tato velmi zajímavá a historicky cenná deska ze sekretariátu strany ČSSD v ul. Na Hrádku č. p. 2579 odcizena. Doufám, že snad neskončí ve sběrných surovinách.

2. zastavení

V budově  České pošty v ulici Na Hrádku č. p. 105 byla roku 1947 slavnostně odhalena pamětní deska týkající se zaměstnanců, kteří zahynuli během druhé světové války – Bílek Tomáš, Exnarová Marta, Häusler Jaroslav, Klouček František, Vodseďálek Josef.

Deska byla umístěna na chodbě budovy v 1. poschodí, při stavební úpravě prostoru byla tato deska sejmuta a uložena ve sklepě. Několikrát jsem během roku 1998 a 1999 navštívil tech. náměstka pošty a vyslovil přání znovu desku osadit. Nic nepomohly časté urgence. Teprve dopis, který jsem zaslal p. řediteli roku 2001 prostřednictvím Českého svazu bojovníků za svobodu, zapůsobil a deska je osazena opět na svém místě. Návrh, který jsem v dopise uvedl, aby byla instalována v přízemí na levé straně za schodištěm, kde by byla na očích i pro širokou veřejnost, nebyl akceptován. Důležitější je ale, že je vůbec znovu po letech na svém místě.

3. zastavení

V prostoru před vstupní branou do pardubické věznice je umístěn památník věnovaný umučeným zaměstnancům tohoto ústavu, kteří zahynuli během 2. světové války, a sice – František Vojtěch, Jan Štencl a František Froš.

V roce 1993 byla deska z neznámých důvodů zničena. Spolu s paní Matěnovou z oboru kultury Magistrátu jsme zahájili jednání s tehdejší ředitelkou věznice o zřízení nové desky. Předal jsem autentický text původní desky. Protože havarijní stav trval dále, asi za 2 roky jsem znovu urgoval zřízení u nové ředitelky. Předal jsem znovu text, který snad zapůsobil. Nevím, kdy byla nová deska osazena, ale v současnosti je na svém místě.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem