Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Karel Bezdíček, praporečník

obrázek k článku Ve zprávách KPP č. 9 ? 10/1988 ? vlastivědná abeceda Dr. Theina bylo uvedeno heslo Karel Bezdíček, praporečník, od prof. dr. Jiřího Frajdla, CSc. Protože tento dobrovolník byl znám jako praporečník 1. roty praporu C, dovolím si uvedené heslo doplnit údaji týkajícími se konkrétně tohoto praporu.

Informace jsou uvedeny v publikaci „Kronika Československé legie ve Francii“ vydané roku 1938 nakladatelstvím Naše záloha.

Vznik praporu

Zásluhou Bayonnského starosty poslance Garata povolil major Noiret, aby místní dámy směly vyšít pro Čechy a Poláky rotné prapory. Naši dobrovolníci nakreslili si sami českého lva a prozradili, jaká by měli přání. Starosta Garat pak vyjednal s velitelem posádky, kdy a jakým způsobem budou oba prapory předány. K předání praporu naší rotě došlo dne 12. října 1914 na zaplněném cvičišti.

Prapor

Prapor roty „Nazdar“ (viz obr. 2) byl zhotoven z červené hedvábné látky, napjaté jednou z úzkých stran na žerdi. Obrouben byl stříbrnou šňůrou a třásněmi. Na líci byl vyšit stříbrný Český lev s bohatě zdobenou korunou. Podle způsobu užívání praporních a rotních praporků ve francouzském vojsku  nosil se na pušce připevněn šňůrou buď na konci nasazeného bodáku, nebo zavěšen na kovové tenké tyči zasunuté do hlavně pušky. Pro české dobrovolníky bylo předání praporu velmi důležitou událostí (viz obr. č. 3)

Předání praporu (12. října 1914)

„Poslanec a starosta města pan Garat přichází s praporem v ruce kolem něho delegace bayonnských dam, zastupitelstvo města a zástupci české kolonie ve Francii. Zazněl povel „K poctě zbraň“ a poslanec Garat mluví:

„Čeští dobrovolníci, svobodně jste přišli, abyste sloužili naší drahé Francii. Vy, kteří cítíte co nejvíce útisk Němců, přicházíte, abyste sloužili humanitě a demokracii. Jste synové národa, kterému dala reformace veliké muže a ti vám dali slavné dějiny. Jste nyní ukázněni, jednejte tak, jak jednali vaši slavní předkové! Příští svoboda a mír budou i vašimi a proto volám vaši budoucnosti srdečné nazdar!“

Na to odevzdává pan Garat prapor kapitánovi a my přísaháme: „Ve jménu volnosti, rovnosti a bratrství a v důvěře v republiku slibujeme, že budeme bojovati pro práva republiky a lidskosti až do posledního muže a do poslední kapky krve!“

Nastalo hrobové ticho a za několik okamžiků si z našich hrudí razí cestu národní hymna, „Kde domov můj“. Po zpěvu zase ovace a potlesk. Sta bodáků trčí jako svědci.

Po odevzdání praporu kapitán přichází k bratru Bezdíčkovi a praví: „Ty budeš prapor nositi. Mám v tebe důvěru, chraň ho!“ Od této chvíle ho nosil bratr Bezdíček u sebe.

Odjezd na frontu 23. 10. 1914

Odjezd dobrovolníků byl na nádraží doprovázen  voláním slávy a zpěvem. Praporečník Bezdíček šel s praporem podél železničních vozů, četaři Štafl a Svoboda (z Jezbořic) ho doprovázeli.

Praporečník padl

Nyní se přesuneme až na 9. květen 1915. Ten den v těžkém boji u praporu „C“, kde nastoupil i zbytek chrabré české roty, padlo u Arrasu 42 českých dobrovolníků, 90 jich bylo raněno. Padl zde také praporečník roty „Nazdar“ Karel Bezdíček.

Před útokem roty praporu „C“ dostali dobrovolníci rozkaz, aby prapory během útoku nerozvinovali. Proto dobrovolník Karel Bezdíček nerozvinul český praporec a nechal si jej zabalený na prsou ve stanoveném dílci. Hned při útoku na Ouvrages blanes český praporečník padl a klesaje do německého zákopu vykřikl prý: „Ach, můj praporek“.

Teritoriální vojáci, kteří v pátek 14. května 1915 pohřbívali padlé, nevšimli si českého praporce, ukrytého na prsou padlého a pohřbili tělo tak, jak jej našli.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem