Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

JAK EVANGELÍCI V PŘELOUČI STAVĚLI KOSTEL

obrázek k článku V letoš¬ním roce uplyne 115 let od otevření evangelického kostela v Pře¬louči. Dobové fotografie nás nenechávají na pochybách, že to byla velká sláva nejen pro evangelíky, ale i pro Přeloučany, mo-hutný zástup vyšel průvodem ze Záložny a ubíral se po dnešní Pražské ulici, aby se na Sokolovském náměstí stočil vpravo a směřoval Českobratrskou ulicí k novému kostelu. Cestou byl sledován množ-stvím přihlížejících. O tom, než tato událost mohla nastat, bylo třeba, aby mnoho lidí vyvinulo znač-né a nezištné úsilí. O tom, co vše se před tím i potom událo, neexistují dnes již žádní pamětníci, ale naštěstí existuje zpráva, kterou sepsala Klára Klapušová, manželka druhého přeloučského faráře a iniciátora stavby kostela Františka Klapuše , tři roky po padesátém jubileu otevření chrámu Páně na vyžádání pátého faráře ThB. Josefa Závodského . Její vlastní rukou psanou zprávu přepsal do stro-jopisu JUDr. Josef Fousek . Text byl ponechán tak, jak byl autorkou napsán, pouze pro lepší ozřejmění souvislostí byl doplněn vysvětlivkami. Pokud by se zdálo, že v některých místech se nacházejí nezvyklé obraty nebo vyjádření, pak je třeba vzít v úvahu, že jej psala dáma pokročilého věku, jež se narodila v New Yorku, kde absolvovala americké školy, jejímž jazykem byla angličtina, česky hovo-řili pouze doma nebo mezi třiceti tisící krajany ve čtvrti zvané Little Bohemia . Její sdělení obsahuje řadu zajímavých údajů a vykresluje poměry panující v tehdejší Přelouči.

Vzpomínky paní Kláry Klapušové, vdovy po bývalém zdejším evangelickém faráři

Františku  Klapušovi

I.

Její dopis adresovaný bratru faráři Závodskému

Myslibořice 22. 9. 1958

Vážený, drahý pane faráři. Dle mého slibu dovoluji si Vám poslat svoje vzpomínky. Syn mi radí, kdybyste si laskavě vypsal, co uznáte za vhodné, do přeloučské kroniky, a zbytek by si uchovala rodina. Výňatek z knihy hostů si uložte. Snad válka zabránila dalšímu pokračování. Schází tam mno­ho významných osob, hlavně Američanů. Jen nechápu, proč ten špatný inkoust!!! Doufám, že budete spokojen s naším rozluštěním. Přátelský po­zdrav od syna i ode mě celému sboru, Vám i Vaší milé paní přátelský stisk ruky a srdečné pozdravy posílá Vám Vaše Klára Klapušová.

Pán Bůh s Vámi i se mnou.

 

II.

Několik vděčných vzpomínek
na životní dílo faráře Františka Klapuše.

Jako mnoho jiných Moravanů přijel i on na gymnaziální studia do Kolína, kde se ho otcovsky ujal nezapomenutelný Dr. Čeněk Dušek[1], ovlivňoval celý jeho další život a s pomocí Boží, všestrannou radou Dr. Čeňka Duška se mu podařilo postavit tento dosud snad nejkrásnější chrám Páně. Postavil sobě pomník již za živa.

Po septimě doporučil mu prožít prázdniny v Ochranově, aby poznal tamější krásný bratrský život a osvojil si pěknou němčinu. Rovněž doporučoval studovat teologii ve Spojených státech. Nejprve na semináři „Union“[2] v Novém Yorku a pak v Chicagu na semináři „McCormick“[3]. Ordinován byl v Milwaukee[4] ve státě Wisconsin u faráře Břeně. Po návratu do vlasti musil ještě na rok do Vídně. Pak byl rok vikářem ve Vanovicích, po roce byl povolán do Klobouk, kde čtyři léta působil jako vikář u superitendenta[5] Ferdinanda Císaře[6]. Po smrti přeloučského faráře Bohumila Mareše[7] si přál Dr. Č. Dušek, aby se ujal práce v Přelouči, ačkoliv mu byl nabízen sbor v Táboře. Hned po zvolení a nastoupení do práce se byl představit v Pardu­bicích u tamějšího hejtmana, který jej upozornil, že stavba nového kostela musí být zahájena co nejdříve, jinak by byl nucen modlitebnu uzavřít[8].

Záměr postavit nový kostel byl podnik značně odvážný, protože přeloučský sboreček byl chudý a malý, mimo to vystoupilo několik rodin z církve z obavy, že budou muset pomáhat finančně. Nyní nastala první starost, kde a u koho sehnat vhodné plány. Místo pro stavbu bylo skoro jedinečné. Dr. Dušek si přál, aby stavba byla nevšední, žádný „lokomotivstyl“, jak tomu říkal. Nejprve byl vyzván vinohradský stavitel Dvořák[9] o návrh[10]. Když František Klapuš předložil plány Dr. Duškovi v Kolíně, ten se dal do smíchu a prohlásil: „No jó, ještě před to rybníček s kachynkama – kdepak!“ Plán byl totiž bez věže a nevyhovoval ani Přeloučským. Jako druhý byl vyzván stavitel a architekt Blecha[11] z Prahy, stavěl právě palác Nekázanky na Příkopech. Ten Přelouč podceňoval a snad ani plány žádné nedodal. Jako třetí byl vyzván architekt Křička[12] z Kolína, který se právě vrátil z Ame­riky. Ale ten měl obavy, že přeloučský sbor to finančně neunese a vůbec odmítl plány předložit. Potom později jsou lavice dle jeho návrhu. Přímlu­vou našeho vzácného příznivce JUDr. Ladislava Quise[13] slíbil pan architekt a profesor na technice Ing. Rudolf Kříženecký[14], že se věci přeloučského sboru ujme a přijde shlédnout místo. Přijel, místo se mu líbilo, ale nemohl se s mužem dorozumět, jak si chrám asi představuje. A tu se stalo něco nečekaného, kde opět Pán Bůh podal tak viditelně důkaz, že se k dílu přiznává. Právě, když pan architekt zklamaný chtěl odjíždět, přišel odpolední poštou velký svazek plánů z Nového Yorku[15] a pod číslem 57 byl vybrán tento nynější kostel. Stavbu provedl Jan Mareš[16] z Jičína k úplné spokojenosti pod dozorem pana asistenta O. Valcháře. Dr. Dušek říkával: „Z cihel se dá postavit chlívek, ale také i katedrála!“. Fara byla přizpůsobena slohu kostela.

Byl právě suchý rok a do celé stavby vůbec nezapršelo, ale farská studna dala vodu na celou stavbu a mohla vypomoci i sousedům. Kostelník, hodný a věrný sluha Boží, pan Pavlík[17] odvážil se jednou podívat do studně, přinesl dlouhé žebříky a řekl, že je tak velká a hluboká, že párem koní se dá v ní obrátit. Celá polovina farské zahrady poskytla jemný pěkný písek, který za zimu navezl sám hodný tichý člověk pan Veselý z Lohenic. Po dobu stav­by nám bylo dovoleno konat Služby Boží v tamější záložně, v tak zvaném Zeleném sále[18]. Odtud také vyšel průvod při posvěcení kostela. Byl krásný den, a přijelo mnoho lidí z Pardubicka i Kolínska a okolí. Řada farářů zahájila průvod v čele se slavnostním hostem p. farářem Brauenschweigem z Lipska, který byl vyslán Gustav-Adolfským spolkem[19], a slavnostními řečníky, Dr. Čeňkem Duškem z Kolína a farářem Nešporem z Chrudimi. Farář Dušek byl první, který překročil práh přeloučského kostela, kázal uvnitř, venku farář Nešpor. Z Kolína přijel zpěvácký spolek, který se svým sbormistrem panem učitelem Bergrem přednesl krásně případné naše chvalozpěvy. Byla jsem svědkem nemilé příhody, která naštěstí dobře dopadla. Ve faře ležela moje těžce nemocná matka, a já, abych jí byla na blízku, stála jsem u farských dveří, když tu najednou uvolnil se jeden „prejz“ na střeše, kde byl zavěšen prápor, těžký asi 2 – 3 kg a svezl se šťastně podle hlavy nějaké sestře, které ale přece poškodil nový hedvábný šátek. Hned druhý den si mohla vybrat jiný, a byla prý ráda, že si smí vzít i ten poškozený.

Oběd by podáván nahoře v sále pro objednané, ale hoteliér nepočítal s ta­kovou účastí, že pro hosty v sále zbyly malé porce, takže pardubický hejt­man, když odcházel, v žertu prohodil: „Namodlený jsem dost, ale najedený nic!“ Mne bylo při tom trapno, když jsem viděla, jak ubohé porce servírují. Měla jsem místo mezi p. far. Brauenschweigem a Dr. Duškem, naštěstí jsem byla připravena pro své hosty na faře. Účastníci z Pardubic mi několikrát připomněli, jak přijeli hladoví z přeloučské slavnosti. Muž samozřejmě vzác­né hosty přivítal, všem poděkoval, kdo stál při něm v práci i starostech, jen na něho si nikdo nevzpomněl, který nesl břímě dne a horko, a často až k neunesení.

Při této slavnosti měli první seznamovací schůzku manželé Chvojkovi, a toto jistě odůvodňuje tu jejich velikou přízeň, kterou přeloučskému sboru věnovali. Nesmím opomenout velký dar mlynáře Macháčka z Výrova, který věnoval vhodné dříví na celou konstrukci střechy, velkou zásluhu          o krásný vzhled kostela má pan Budínský[20], který s velkou láskou a dovedností na něm pracoval.      I firma Bambas[21] zasluhuje plného uznání, jak v ochotnosti a přesnosti provedení, a vždy rádi vypomohli, kde bylo třeba, a konečně přeloučská firma Plháček. Povedla se mu nejen malba kostela, kterou si byl dříve prohlédnout v Kolíně, aby vystihl pravý tón béžové barvy, která by lahodila očím, ale nejen kostel, ale i faru krásně celou vymaloval, všech šest místností tehdy moderními květinovými vzory. Co se týče zvonů a varhan, máte jistě správné doklady sami, jak lidé doma plakali, když slyšeli ty hrozné rány. (Patrně až při jejich snímání na děla za světové války? pozn. opisovatele). Pod dozorem muselo být všechno odvedeno… A varhany! To byl takový milý starší dědoušek, který si je několikrát přijel přezkoušet, a kdykoliv jsem ho slyšela, zdálo se mi, jako když se s nimi mazlí, tak je měl asi rád. Druhé varhany byly z Kutné Hory od p. Mölzera, ten musil pod dozorem svou práci, ty píšťaly, rozšlapat. Jak mu asi při to bylo?

To snad by bylo všechno, co jsem si zapamatovala. Teď ale nastala nová a větší starost, jak a čím všechnu tu krásu zaplatit a uhradit všechno a včas. Ale i Pán Bůh svého věrného služebníka neopustil. Nastala éra psaní žádostí na všechny Gustav-Adolfské spolky, kam jsme byli přiděleni, a to byla práce nemalá. Žádosti se tiskly i psaly. Velice ochotně mužovi vypomáhali dva mladší bratři: mladý nejstarší syn bratra Cacha a dosud žijící milý bratr Bohu oddaný Jaroslav Kalousek, který miluje Přelouč, kde byl od dědečka a babičky vychováván. Žije sice velice spokojeně a šťastně v Rumunsku, ale na Přelouč nemůže zapomenout. Nedávno před dědečkovou smrtí napsal, že dcera, pí Dušková, s mužem chtějí letos přijet do Čech a staví se i na hrobech v Přelouči, tak jim muž radil, aby si odvezli z hrobu prsť a vložili ji do kostela, který právě si staví. Muž pí Duškové vede jim bohoslužby i vyučování. Žádosti musely být včas zaslány, vždy včas, než muž tam musel zajet na schůzi. Nerad jezdíval do Drážďan, kde byl – nám právě málo příznivě nakloněný – farář Dr. a superintendent Dibelius[22], pastor v Kreuzkir­che v Drážďanech, zbožňovaný svými posluchači, zejména starými dámami, mezi nimiž často bývaly i hraběnky. Dr. Dibelius neměl v lásce Duška. Náhodou měl muž v jeho kanceláři velice sympatického svého příznivce, faráře Panka (dříve Pánek), a ten mu vždy referoval, v jaké je superintendent náladě. Říkával mu: „nic se nebojte, já vám budu držet palec.“ Dibelius byl malé postavy a kulhal. Až jednou se mu podařilo se vybouřit. Muž ho potkal na schodišti, hluboce se uklonil, ale on nic, jako když ho nevidí. Asi dvě hodiny musil na něj čekat. Byl u zkoušek. Konečně přišel, mužovi vykázal místo, kam si má sednout, zatarasil ho stolkem, aby nemohl odejít, a když ho měl tak v pasti, spustil zhurta: „Co si to ten Dušek vůbec       o sobě myslí? Měli jste tam v Praze protiněmecké nepokoje! Co by to znamenalo?“ Teprve, když mu muž vysvětlil, oč se jednalo, že to vyvolali vlastně jejich studenti buršáci[23], se uklidnil. Dušek mu překážel tím, že když se vracívali každoročně páni z lázní Nauheimu[24], konal u svých přátel,      a těch měl hodně, zejména v Porýní, přednášky. Dr. Dušek mluvil perfektně jak německy, tak anglicky. Konečně, když se domluvili, zhurta vyhrkl: „Kolik chcete?“ Muž vyřkl číslici. Tolik nedostal, ale přece ho odškodnil a milostivě propustil. Na tuto schůzi muž často vzpomínal, a já to popisuji proto, abyste poznali, jak těžko bylo mužovi splácet dluhy. Často umdléval pod tíží starostí. To vím nejlépe já.



[1] Dušek Čeněk, ThDr., *5. 10. 1843 Semtěš – †23. 11. 1918 Kolín. Evangelický farář v Kolíně, jazykovědec, překladatel, středoškolský pedagog, odborný publicista, editor, redaktor. Studoval: evang. gymnázium v Českém Těšíně        a Levoči, Bratislavě, Vídni, Erlangenu, Basileji, Edinburghu.

[2] Union Theologiocal Seminary in the City of New York, 3041 Broadway at 121st Street, 10027 New York, USA. (https://utsnyc.edu/).

[3] McCormik   McCormick Theological Seminary, 5460 South University Avenue, Chicago, IL 60615; (http://mccormick.edu/).

[4] Milwaukee, stát Wisconsin; cca 600 tis. obyvatel, 138 km severně od Chicaga.

[5] Superitendent – v evangelických církvích vedoucí kazatel (odpovídá funkci biskupa v ř.-k. církvi).

[6] Císař Ferdinand * 27. 2. 1850 - † 14. 6. 1932 Loučeň. Farář a superitendent evangelické církve na Moravě, osobní přítel T. G. Masaryka a jeho choti.

[7] Mareš Bohumil * 6. 6. 1851 Nové Město na Moravě - † 1901 Přelouč. Teolog, od r. 1887 prvním evangelickým farářem v Přelouči. Literárně činný: J. A. Komenský, Listy Husovy, Dějiny církve křesťanské. Zakladatatel evangelického sboru v Pardubicích.

[8] Pro zchátralost.

[9] Dvořák Antonín stavitel, kurátor reformovaného sboru v Praze na Vinohradech.

[10] Tyto plány objevil PhDr. Petr Sládeček

[11] Matěj Blecha, *1861 Štítary u Kolína - †18. 12. 1919 Praha, významný architekt; projektoval řadu významných budov v centru Prahy.

[12] Křička Čeněk, *19. 2. 1858 Libice nad Cidlinou – †19. 2. 1958 Praha. Architekt, stavitel evangelických kostelů, zakladatel českých akciových společností, purk­mistr Kolína

[13] Quis Ladislav JUDr., český spisovatel, básník, právník, novinář, překladatel, literární historik a kritik, představitel skupiny ruchovců.

[14] Kříženecký Rudolf, 21. 10. 1861 Zadar – †12. 3. 1939 Praha. Inženýr, architekt, profesor, děkan stavební fakulty, rektor Českého vysokého učení technického. (http://krizenecky.webz.cz/).

[15] Zmiňovaný svazek plánů se nezachoval, nicméně stále zůstává záhadný. Na otázku, plány kterého amerického kostela byly předlohou našeho kostela, nelze odpovědět. Objasnění tohoto se silně věnoval PhDr. Petr Sládeček (viz. Petr Sládeček: Novorenezanční evangelické kostely v Čechách a na Moravě 2. poloviny 19. století. Univerzita Karlova, 2015)

[16] Ani po více než sto letech se nenašel nějaký defekt nebo ošizení práce.

[17] Bydlel přibližně v místech dnešní budovy Pardubická 1422. Jeho otec i syn byli dlouholetými veliteli přeloučského hasičského sboru.

[18] v Záložně.

[19] Gustav-Adolf Werk - podpůrná společnost německé evangelické církve k zajišťování církevních potřeb věřících v zahraničí, kteří doma nenacházejí dostatečnou podporu. …„ zum Zweck, den kirchlichen Bedürfnissen solcher Glaubensgenossen in und außer Deutschland, welche in ihrem eignen Vaterland ausreichende Hilfe nicht finden können, nach Kräften Abhilfe zu leisten.“

[20] Přelouč, Pražská č. p. 18.

[21] Truhlářství se nacházelo na Pražské ulici, proluka mezi č. p. 331 a 361, poblíž křižovatky Pražské a Havlíčkovy (vedle restaurace Na Růžku). Doposud bezvadný stav dřevěného vybavení kostela podává nejlepší důkaz vrcholného řemeslného mistrovství, perfektní znalost vlastností materiálu.

[22] Dibelius Franz Wilhelm, * 6. 1. 1847 Prenzlau, † 20. 1. 1924 Dresden

[23] buršák – člen studentského buršáckého spolku, vzniklého po napoleonských válkách s cílem budoucího celoněmeckého sjednocení. Vnějším projevem bylo holdování šermu, německé vlastenectví a podpora velkoněmecké myšlenky (a v neposlední řadě pivu).

[24] Bad Nauheim, cca 30 tis. obyvatel, solné lázně, 28 km severně od Frankfurtu n. Mohanem.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem