Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

KAUZA KARLA DVORÁKA

obrázek k článku Již málokdo v Pardubicích si vybavuje osobu bývalého pardubického novináre, dramatika a spisovatele. Ve „Slovníku spisovatelu Pardubicka“ M. Zlatohlávkové (vyd. Krajská knihovna Pardubice, 2004) má celostránkové heslo (s. 34), jež mj. pripomíná, že se narodil roku 1911 v Rynholci u Slaného, roku 1929 maturoval na reálce v Pardubicích a o 10 let pozdeji vystudoval fakultu zemedelského inženýrství na CVUT v Praze. Za nacistické okupace pracoval jako poštovní úredník v Pardubicích a aktivne se úcastnil hlavne divadelního a kulturního života ve meste. Již pred válkou absolvoval první literární pokusy a napsal nekolik divadelních her pro deti a mládež. V jeho protektorátním období je bohužel jeho ponekud záhadná role v protinacistickém odboji, kterou poprvé zmínil doc. PhDr. Martin Kucera, Csc., editor „Pametí novináre“ dr. Františka Bauera (1897–1967), rodáka z Turnova, který jako jeden z prvních cs. publicistu pochopil nebezpecí nemeckého nacismu, když roku 1936 preložil Hitleruv „Mein Kampf“. Doc. Kucera vydal roku 2020 pécí Národního archivu v Praze torzo jeho pametí pod názvem „Život proti zkáze“. V poznámkovém aparátu na s. 270 reagoval editor na tuto Bauerovu glosu: „Zatcení J. Fucíka a V. Vancury. Zrádce Karel Dvorák“ poznámkou 634, kde dešifruje tohoto cloveka jako „pardubického K. Dvoráka“ a píše: „Prof. F. Bauer byl podle svedectví své ženy Libuše presvedcen o tom, že zradil V. Vancuru, kterého koncem kvetna 1942 na Zbraslavi navštívil, což potvrdila editorovi i vdova MUDr. Ludmila Vancurová. Bauerovo presvedcení sice není prukazné, ale je jisté, že jím oponoval dvema zcela mylným hypotézám, které vycházely z objektivního nálezu o Vancurove udání. Václav Cerný casteji naznacoval, že Vancuru mohl zradit J. Fucík, což vyvrátili historici F. Janácek a A. Hájková, zatímco Cerného pocetní odpurci v cele s akademikem J. Mukarovským se zase snažili z Vancurova zatcení vinit V. Cerného. Dvorák byl napojen na odbojovou sít v Pardubicích, znal se mj. s manželi Krupkovými a editoruv strýc primár V. Horácek se domníval, že jeho vinou spolecne s jinými z heydrichiády byl zatcen. Dvorák byl za války propušten z vyšetrovací vazby po nekolika týdnech koncem cervna 1942 a nikdy nebyl z niceho usvedcen.“

Po válce vstoupil do KSC, ujal se pardubické redakce Práce a stal se intendantem
Východoceského divadla. Po roce 1948 pracoval v kulturní rubrice Práce v Praze a do
roku 1949 byl i dramaturgem Severoceského divadla v Liberci. V letech 1954–67 pracoval
v Literárních novinách, v letech 1968–70 v Zemedelských novinách. Od roku
1971 žil v duchodu v Praze a publikoval práce o teorii fotografie.
Jeho nejznámejšími pardubickými pracemi jsou kniha „Mesto v meste zrozené“
(vyd. VCN Havlíckuv Brod, 1962) o historii staré karantény a vzniku sídlište Dukla
a jeho texty k fotopublikaci S. Pravce „Pardubice – Óda na mesto“ (1966).


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem