Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

12.05.2024 08:35

Hradcem Králové k soutoku Orlice s Labem

Gočárova tř. – Hučák – Jiráskovy sady – Velké nám. – Eliščino nábř. Délka trasy 6 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 13:54, 15:27h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zprávy 3-4 / 2010

Náš rozhovor - Jolana Voldánová

obrázek k článku

Dnes hovoříme se známou televizní tváří paní Jolanou VOLDÁNOVOU, rodačkou z Pardubic. 1. Jaký je Váš vztah k městu Pardubice? Pardubice jsou moje rodné město, tedy k nim mám vztah velmi osobní. Tady jsem se vzdělávala: od jeslí až po gymnázium, tady jsem prožila šťastné dětství a dospívání, mám tu rodiče, přátele, kamarády. Víte, za ta léta se na Vás nabalí spousta věcí, vztahů, zážitků a zkušeností. Některé přijímáte s povděkem, na jiné se díváte kriticky. Ale ty, které se vážou k dětství, jsou prostě krásné. Když někde prožijete první lásky, smutky, trapasy i pocity obrovského štěstí, tak to ve vás nechá nesmazatelnou stopu. A Pardubice k tomu patří, protože všechny zásadní věci se až do mých dvaceti let odehrály právě tady. 2. Jaké máte vzpomínky na svá studia na zdejším gymnáziu, event. na své profesory a…


Prof. MUdr. Vladimír Bartoš, DrSc. vyznamenán

obrázek k článku

Dvě významné události zaznamenali přátelé prof. MUDr. Valdimíra Bartoše, DrSc. v roce 2009. V květnu oslavil své osmdesátiny a k výročí samostatnosti českého státu byl prezidentem republiky vyznamenán řádem Za zásluhy II. stupně. Píšeme o něm, protože Vladimír Bartoš se narodil v Pardubicích a celý život se do svého rodiště vrací. Po studiu na pardubickém gymnáziu byl přijat na Lékařskou fakultu Karlovy univerzity v Hradci Králové. Své první místo nastupuje po promoci v nemocnici v Karlových Varech, ale brzy, již v roce 1956 se vrací na I. interní kliniku do Hradce Králové. Středem jeho vědeckého zájmu se stává pankreatologie, hematologie a nefrologie. Jeho tehdejší studenti na něj vzpomínají nejen jako na vynikajícího odborníka, ale také znamenitého učitele. Díky svému nadání pro jazyky, píli a systematické práci, se…


Z činnosti Masarykovy společnosti Pardubice

obrázek k článku

Masarykova společnost – odbočka Pardubice uspořádala 26. listopadu 2009 v Krajské knihovně besedu s redaktorem ČT a MFD p. Vladimírem Kučerou o tom, jak vzniká oblíbený televizní pořad „Historie.cs.“ Besedu uváděl vedoucí redaktor ZKPP dr. Jiří Kotyk, Ph.D., který také hosta provedl po pardubických památkách (památková rezervace, zámek, Zámeček, pomník J. Potůčka v Trnové aj.).


Z počátků české aviaiky

obrázek k článku

Ke 100. výročí vzletu prvního českého aviatika ing. Jana Kašpara zveřejňujeme z městské kroniky Pardubic /1895 – 1933/ z fondu Státního okresního archivu v Pardubicích pasáže popisující podrobně počátky české aviatiky /s. 244 – 247/ : „Pardubice zásluhou rodáka Ing. Jana Kašpara staly se kolébkou české aviatiky. Bylo to opravdové nadšení a láska, jakož i víra v budoucnost letectví, které přivedly mladého inženýra, že se počal obírati aviatikou a jí věnoval práci i hmotné oběti. Ing. Jan Kašpar se narodil na Veselce č. 76 dne 26. května 1883 jako syn majetníka onoho hotelu a hospodářství, Františka Kašpara a Anny, rozené Půlpánové z Lhotky Blatníkovské. Po vykonaných studiích na technice odjel Ing. Kašpar roku 1908 do Alteny ve Westfalsku, kde vstoupil do továrny fy Bassel a Selve, do válcovny aluminia, mědi a niklu,…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem