Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zprávy 1-2 / 2017

ZÁZRAK V OPEŘE

obrázek k článku

Tento nadpis čtenářům patrně připomene slavnou operetu "Ples v opeře" nebo ještě slavnější film "Fantom opery". V našem případě však nepůjde o příběh rafinovaně vymyšlený, nýbrž o událost, která se skutečně stala. Ptáte se kde, kdy a ve které opeře? Tedy: jde o Smetanovu "Prodanou nevěstu", kterou provedla pardubická amatérská Lidová opera v sokolovně v Heřmanově Městci. Datum si bohužel nepamatuji, ale bylo to někdy kolem roku 1950 za krásného letního dne. Zájezd probíhal takto: nejprve dojel nákladní automobil s kulisami a dalšími nezbytnostmi - např. bedny s notami, pulty, tympány a kontrabasy. Živý inventář pak dorazil autobusem natolik včas, aby pan Valcha stihl všechny osoby nalíčit (amatéři se líčí rádi). Povinností nás hudebníků bylo rozestavit pulty a případně ještě absolvovat krátkou zkoušku


VÝKVET ŽENSKÉ POVÁLECNÉ GYMNASTIKY V PARDUBICKÉ SOKOLOVNE - LEDEN 1950

obrázek k článku

Vraťme se však ve vzpomínání ještě o dva roky zpět. Do roku 1948. To se konaly v Londýně první poválečné (a v poradí XIV.) olympijské hry. Zúčastnilo se jich 59 států. Ovšem bez Německa a Japonska - agresorů 2. světové války. A také bez Sovětského svazu, který olympiádu tehdy považoval za "nástroj imperialismu" a nezúčastnil se. Československých sportovců přijelo do Londýna 69 a po vynikajících výkonech získali šest zlatých, dvě stříbrné a tři bronzové medaile. Samozřejmě tou nejznámější je první zlatá medaile Emila Zátopka v běhu na 10 km. Jeden z dalších československých triumfů bohužel zkalila nesmírná tragédie. Zatímco osmička sokolských gymnastek bojovala o nejcennější olympijský kov, sváděla jejich kamarádka a členka družstva Eliška Misáková boj o život v nedaleké londýnské nemocnici. Třiadvacetiletá nadějná sportovkyně…


VZPOMÍNKA NA STATEČNÉ MLYNÁŘE

obrázek k článku

Mlynáři byli a jsou lidé jako všichni ostatní, mají různé osobní vlastnosti, sklony a osudy. Při studiu dějin národní rezistence v dobách ohrožení však je badatelům patrný nápadně zvýšený výskyt právě mlynářů riskujících pro věci nadosobní všechno, majetek i život. Někteří mlynáři tohoto druhu jsou dostatečně známí, o některých se příliš neví. Je dobré si občas připomenout také neokázalé počínání těch méně známých, třebaže je jejich někdejší angažmá některým dnešním lidem nepochopitelné. V jedné historické knize staršího data vydání, zaměřené na zmapování odbojového k hnutí za německé okupace, mě kdysi zaujala tato krátká zmínka opřená o archivní doklady:


JUDr. Bedřich MIKL (1910-1969) a případ vraždy L.Krátkého (1949)

obrázek k článku

11.ledna 1949 v 19.49 hodin byl zastřelen před domem svých rodičů v Schulhofově ulici čp.742 v Pardubicích Lubomír Krátký, 18letý syn předsedy ONV Josefa Krátkého a student Obchodní akademie v Pardubicích. 1/ Ještě roku 1988 - tedy jeden rok před Listopadem 1989 ? připsal tuto vraždu bývalý hlasatel Rádia Svobodná Evropa Pavel Minařík, údajný rozvědčík ČSSR v této stanici, "Teroristické skupině ing. Jana Žemly", bývalého hospodářského referenta ONV v Pardubicích, který však již 26.listopadu 1948 uprchl z Pardubic do Německa. 2/ Když jsem studoval t. zv. objektový svazek ?Vražda? 3/ , narazil jsem v této souvislosti na jméno JUDr. Bedřicha Mikla, vrchního komisaře politické správy na ONV v Pardubicích, spolupracovníka vrchního rady JUDr. PhDr. Ludvíka Novotného (1903-1963) tamtéž. 4/ Co vlastně víme v současnosti o tomto Miklovi?


Zpráva o činnosti výboru Klubu přátel Pardubicka

obrázek k článku

Vážení členové, dovolte mi, abych Vás touto cestou seznámil blíže s činností Klubu přátel Pardubicka za uplynulé období. Po dohodě s PhDr. J. Kotykem budu do každých Zpráv KPP dávat krátkou zprávu, která Vám přiblíží činnost výboru. Chtěli bychom tímto způsobem navázat bližší kontakt mezi Vámi a výborem a případně také rozproudili diskuzi. Jsem toho názoru, že lidé mají spolu komunikovat. Od konce prázdnin do konce září se výbor KPP sešel 2x. Ze zajímavých projektu a připravovaných akcí vybírám:


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem