Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad - zřic. hradu Kyšperk - Kopeček - Pustiny -Písečná u Rybníčka - Vakdštejn - Přírodní park Orlice - Letohrad Kopečková pouť. Délka trasy 14 / 7 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 14/15:03/16:00 ČD. Ved: A. Milatová. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad – Václavské nám. – Zámecký park – Strašidelná jeskyně – Kyšperk - Letohrad. Délka trasy 6 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 15:56 h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

26.05.2024 07:05

Nová rozhledna Hamštejn

Malá Skála - Besedické skály - Koberovy - rozhl. Hamštejn - rozhl. Kozákov - Semily. Délka trasy 16 km. Odjezd 7:05 h.  ČD, návrat 16:55 h. ČD. Ved: Z. Řehák. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

26.05.2024 07:50

Nivou Doubravy

Bílek – Sobiňov – Zahájský rybník – Hlína - Sobiňov. Délka trasy 7 km. Odjezd 7:53 h. ČD, návrat 14:00, 16:06 h ČD. Ved: A. Kulišová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zprávy 3-4 / 2024

KAREL HOVORKA (1867-1952) a jeho Vzpomínky na Pardubice - 2. část

obrázek k článku

Jdu se podívat k reálce, za nás jediné škole střední ve městě. Tehdejší Pardubice (něco přes 10.000 obyvatelů) neměly ještě chlapecké školy měšťanské, jen při staroměstské obecné měšťanku dívčí a na novém městě školu obecnou. Přicházím do kouta náměstí, kde bývalo živo na počátku školního roku. Konaly se tady trhy na knihy školní. Studenti vyšších tříd nabízeli a prodávali žákům tříd nižších učebnictvo, o jejichž ceně vnější i vnitřní živě tu uvažováno. Příchod z náměstí k reálce velmi jest změněn. Dávná městská branka byla tu u staroměstské školy, bývalého kláštera, jak ráz budovy zřejmě prozrazoval. Klenbové oblouky přepínaly úzký průchod u náměstí i dál u kostelíka, jehož kruchta spojena byla krytou chodbou ve výši patra s budovou kdysi klášterní


František Pospíšil

obrázek k článku

(1880-1935) ředitel městského důchodu v Pardubicích Další z pozapomenutých osobností Pardubic z období první republiky si zaslouží naši pozornost. 1/ František Pospíšil se narodil 25. září 1880 v Kopidlně na Jičínsku čp. 63 z manželství Františka a Františky Pospíšilových. V 11 letech šel na studia do Hradce Králové, kde absolvoval gymnázium a Vyšší obchodní školu. Pak se pokusil o studium obchodních věd na vídeňské univerzitě, ale prošel jen jediný semestr. Ve Vídni I. si našel své první zaměstnání u firmy Fleischhauer a spol. (výroba svíček, mýdla a margarínu) jako úředník. Po smrti svého otce – stavebního mistra – se vrátil do Čech a vykonával stavební dozor na příležitostných stavbách. Ve 21 letech odešel jako jednoroční dobrovolník k pevnostnímu dělostřelectvu do Pulje, kde byl půl roku ve vojenské škole a druhou…


Náš rozhovor s ing. Pavlem Lejhancem

obrázek k článku

1/ Váš dědeček je zmíněn v Haškově Švejkovi. Přibližte nám to, prosím. Ano, Hašek zmínil ve Švejkovi mého dědečka Čeňka Lejhance, je to velmi veselá až hanlivá epizoda, použil jsem ten citát na zadní stranu navštívenky. Moje matka z toho nebyla vůbec nadšená, mě se ale citát líbí. Jak k tomu došlo, rodiče jen spekulovali. Zřejmě když byl Hašek v Pardubicích v karanténě, mohl vidět při svých restauračních výletech ve městě vývěsní štít dědečkova obchodu a použil jméno. Že by se setkali někde v hospodě, bylo málo pravděpodobné, protože dědeček do hospod nechodil, prý max. na jedno malé pivo, na revanš, když si hospodský u něj něco zakoupil.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem