Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zprávy KPP


BOMBARDOVÁNÍ PARDUBIC Za druhé světové války

obrázek k článku

Pardubice byly a jsou významným východočeským městem, a to nejen pro svou polohu, pro svůj počet obyvatel a zajímavou historii. V Pardubicích jsou i významné průmyslové závody, k nimž m. j. patří rafinerie ropy PARAMO (dříve Fantovy závody), TESLA (dříve Telegrafia) a SYNTEZIA Semtín (dříve Explozia). Dnes jsou Pardubice nejen sídlem vysoké školy, ale i významným kulturním centrem pro rozsáhlou oblast, tvořící základ budoucího Pardubického kraje.


Ke vzniku Uherska

obrázek k článku

V letošním roce si připomíná obec Uhersko rozkládající se na východním okraji Pardubicka nad pravým břehem středního toku řeky Loučné 690. výročí první písemné zprávy. Touto zprávou je údaj Dalimilovy kroniky k roku 1308 o Ctiborovi z Uherska, který vynikl v boji s německým (švábským) vojenským oddílem, při němž získal mnoho německých šlechtických zajatců 1). K srážce došlo podle Dalimila mezi Opočnem a Turovem (tedy někde v místech dnešního nádraží ČD Uhersko). U Uherska poražený švábský oddíl patřil k těm vojenským oddílům, které po smrti krále Rudolfa I. Habsburského v r. 1307 za pomoci královny - vdovy Elišky Rejčky (Habsburk Rudolf I. byl jejím druhým manželem po králi Václavovi II.) hájily v Čechách habsburské zájmy proti nárokům Jindřicha Korutanského. Hlavní základnou těchto vojenských oddílů byla východočeská věnná města…


Národní přírodní památka Šejval

obrázek k článku

V rybníčku u silnice severně od obce Radhošť byla již v roce 1973 nalezena velmi vzácná vodní rostlina prustka obecná (Hippuris vulgaris), která byla v té době u nás považována za vyhynulou. V roce 1982 byla lokalita vyhlášena podle tehdejších právních předpisů jako chráněný přírodní výtvor.


Národní přírodní památka Semínský přesyp

obrázek k článku

V obci Semín u Přelouče byla v roce 1980 nalezena na písčité návsi a na svahu za pivovarem nenápadná bylina, která byla do té doby považována v Čechách za vyhynulou. Jmenuje se kozinec písečný (Astragalus arenarius) a šťastným nálezcem byl známý pardubický amatérský botanik pan Milan Marek. Protože šlo o nález v té době unikátní a okolnosti byly příznivé, již za několik dní po nálezu se podařilo lokalitu prohlásit za chráněnou.


PARDUBICE A HRADEC KRÁLOVÉ - VĚČNÍ RIVALOVÉ

obrázek k článku

?Sláva! Zas jedna bitva vítězně dobojována. Konec nedůstojné závislosti na Hradci!? Tak a podobně mohou Pardubáci a jejich sympatizanti dávat najevo své uspokojení nad tím, že při ustavování vyšších územně správních celků nebyly Pardubice přehlédnuty a bylo jim znovu navráceno postavení krajského města.


Vzestup Pardubic na krajské město

obrázek k článku

Dne 23. 11. 1997 schválila Poslanecká sněmovna ČR zákon o vytvoření vyšších územních celků. Bude jich 14 a budou se jmenovat kraje. Zákon z 3. 12. 1997 schválil senát a 16. 12. 1997 jej podepsal prezident republiky. Sídlem jednoho z krajů jsou i Pardubice. Tak se do roku 2000 dočkáme Pardubického kraje, který již několikráte byl.


SOUPIS VÝCHODOČESKÝCH URBÁŘŮ

obrázek k článku

Další významný příspěvek k bližšímu poznání dávných dějin našeho regionu. Vloni vyšla další z publikací Státního oblastního archivu v Zámrsku, která jistě potěší všechny zájemce o historii, zvláště pak rodopisce, jimž poskytne neocenitelné informace pro pátrání po předcích.


ZA LEOPOLDEM MAZÁČEM (1902 - 1997)

obrázek k článku

27. listopadu 1997 zemřel ve věku nedožitých 96 let dlouholetý neúnavný a obětavý vlastivědný pracovník řídící učitel v Doubravníku p. Leopold Mazáč. Je takřka symbolické, že se tak stalo při akci brněnských památkářů na hradě Pernštejně, tedy na místě, které pan řídící hluboce miloval a jehož historie jej stále inspirovala.


Pardubické vzpomínky

obrázek k článku

Nejvíce jsem ocenila svoje členství v Klubu přátel Pardubicka, když mně v roce 1979 zemřel manžel a já zůstala sama. Odpoutala jsem se ze smutné přítomnosti psaním článků pro naše Zprávy KPP a vyplňovala si volné chvíle touto činností. Abych byla během dne mimo domov, kde chyběl můj muž, nalezla jsem si brigádu v Plynostavu. Pracovala jsem v odboru řízení a kontroly jakosti a mým vedoucím byl pan Jiří Sýkora. Byl to nejlepší vedoucí, jakého jsem poznala. Přesný, velmi pracovitý a laskavý k lidem. Když zjistil, že mám sbírku fotografií starých Pardubic, poradil mně, abych dělala přednášky, což mi psychicky pomůže. První přednášku jsem dělala v roce 1980 s mými fotografiemi, jež se ale v epidiaskopu ničily. Půjčila jsem celou svoji sbírku panu Sýkorovi a on společně s Ing. Martinkem se postaral o zhotovení diapositivů, které jsem pak mohla…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem