Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zprávy KPP

Živelné pohromy v obci Brozany 1843 ? 1950

obrázek k článku

První záznam o požáru v obci Brozany je z roku 1843. Oheň vypukl těsně před žněmi a zachvátil 2/3 vesnice. Popelem lehly především staré dřevěné domy. Požár vznikl v domě čp. 12 údajně od vzníceného másla! a dostal se až na protilehlý konec vesnice. V nastalém zmatku, kdy po ruce nebylo hned nářadí na hašení ani organizovaného hasičského sboru, nebylo dlouho nikoho, kdo by požár lokalizoval.


O vojákovi, který se nevrátil

obrázek k článku

Přes 80 let ležel v jednom domě ve Štěpánově u Přelouče dost poškozený vojenský kapesní kalendář na rok 1916. Tehdy stál 1 korunu a byl vydán v Brně nákladem ?Nového Lidu? roku 1915. Jak je napsáno na jedné ze stran, patřil infanteristovi (1) Rudolfu Koženému z Mokošína na okrese Pardubice (2). Ten za 1. světové války musel narukovat a dne 12. ledna 1916 byl odvelen od strážního útvaru k 98. pěšímu pluku č. 98 a jeho 7. polní rotě do Josefova (3). Na stránce s nadpisem ?Adresy známých? uvádí pouze jméno Anna Kožená, Štěpánov č. 3, p. Přelouč, okr. Pardubice, Čechy (4).


Zamyšlení nad starými deníky

obrázek k článku

Opravdu jsou staré, zanedlouho jim bude sto let. Začínají v roce 1906 zápisem o zkoušce do primy českobudějovického gymnázia a končí v září 1919 radostným výkřikem čtyřiadvacetiletého poručíka: A odpoledne zérvus vojno, jdu do civilu! Mezi tím se odvíjí proces formování jednoho mužského, pro můj život nesmírně důležitého, protože se jmenoval Jindřich Steinitz a byl to můj otec.



Návštěvy presidenta Osvoboditele v kraji Pernštýnův

obrázek k článku

(in: Krajem Pernštýnův, roč. 18, č. 2, z 1. 10. 1937) Motto: Láska pravá spočívá na naději. V naději na život věčný. Taková láska je teprve láskou, protože věčnému nemůže být lhostejno. Věčnost ? věčnost nenastává teprve po smrti, věčnost je již teď, v tomto, v každém okamžiku. A proto neodkládat nic pro nějakou věčnost vzdálenou. T. G. Masaryk.


KAPITOLY Z DĚJIN ČESKÉHO FAŠISMU V PARDUBICÍCH ? 8. část VII. Hektický začátek roku 1932 v Pardubicích

obrázek k článku

Protože generál Gajda byl zbaven poslaneckého mandátu a generálské penze, pořádaly místní fašistické jednoty sbírku na jeho tzv. existenční fond. Akce na podporu Vůdce se zúčastnila i pardubická jednota NOF. Jedním z pořadatelů sbírky byl MUDr. František Novotný z Chrudimi. Na pardubickém okrese se vybralo 35 000 Kč, v celé republice se očekával výtěžek 1 milion 500 000 Kč. 1)



Z mé kronikyVýchodočeské muzeum ? člen významné mezinárodní organizace

obrázek k článku

Ve Zprávách KPP z let 1996 a 1997 jsem vzpomínal na své působení v pardubickém muzeu v létech 1945 ? 1952. To byla vlastně jen první část oněch pamětí. Jistě nejzajímavější, přece však ne zcela úplná, protože mé působení v muzeu končí až rokem 1987, kdy jsem odešel do důchodu. Druhé období, k němuž bych se rád ještě alespoň jednou na stránkách našeho časopisu vrátil, bylo poznamenáno neobvyklými zásahy politické moci, tehdy u nás rozhodující. Tato rozhodnutí byla ve svých důsledcích někdy zcela nepochopitelná a často dosti smutná. Ale v zájmu historické pravdy nelze zamlčet i tu okolnost, že právě mezi léty 1960 ? 1970 se stalo pardubické muzeum, díky shodě příznivých náhod, známým v celém světě.


Padesát let existence a činnosti Toxikologické sekce Výzkumného ústavu organických syntéz v Rosicích nad Labem. Část I.

obrázek k článku

Koncem roku 1950 v rámci probíhajících organizačních změn celé koncepce chemického průmyslu na území Československa došlo ke vzniku samostatného výzkumného pracoviště s názvem ?Výzkumný ústav všeobecné chemie?. Toto výzkumné centrum v areálu Rybitví nedaleko Pardubic vzniklo odlukou od původního mateřského závodu ?Spolku pro chemickou a hutní výrobu?, který byl o něco později přejmenován na ?Východočeské chemické závody?. Ředitelem nového pracoviště byl Ing. M. Stodola.


Projekt železniční dráhy Pardubice ? Chlumec nad Cidlinou

obrázek k článku

Je známo, že za rakousko-uherské monarchie byla řada projektů stavby železnic, které se však vlivem 1. světové války už stavět nezačaly a mladá ČSR už pak neměla prostředky na jejich pokračování. Nutno dodat, že měla problémy s přestavbou a dodatečnými stavbami, aby pokryla spojení s jednotlivými částmi republiky, kdy oproti dřívějším časům monarchie, kdy hlavní tahy byly ve směru sever ? jih, nastala změna a hlavní tahy musely směřovat od západu k východu.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem